सम्माननीय वाणिज्यमन्त्री पान सोरासाकको संयोजकत्वमा मन्त्रालयको कार्यालयमा भर्खरै दिउँसो उक्त प्रतिष्ठित कार्यक्रम सम्पन्न भएको हो । यसको व्यापक १०६ पृष्ठहरू भएको, नयाँ नीति, यो लिङ्क मार्फत डाउनलोड गर्नको लागि पहुँचयोग्य छ: [https://cutt.ly/twrzVWOD](https://cutt.ly/twrzVWOD), जनवरीमा मन्त्रिपरिषद्को अनुमोदन प्राप्त भयो। 13, 2023. यस नीतिको प्राथमिक उद्देश्य काजू उत्पादन, प्रशोधन, र मार्केटिङको प्रगतिलाई अर्केस्ट्रेट गर्नु हो, जसले दीर्घकालीन दिगोपन र आर्थिक विविधता सुनिश्चित गर्दछ।
यस पहलको गहिरो महत्त्वलाई हाइलाइट गर्दै, मन्त्री सोरासाकले निकट भविष्यमा स्थानीय, क्षेत्रीय र विश्वव्यापी बजारहरूमा काजूको एक प्रमुख उत्पादक र आपूर्तिकर्ताको रूपमा कम्बोडियालाई पुन: आकार दिने नीतिको दृष्टिकोणमा जोड दिए। "राष्ट्रिय काजु नीति 2022-2027" ले रणनीतिक रोडम्यापको रूपमा मात्र काम गर्दैन तर काजू उत्पादकता र प्रतिस्पर्धात्मकतालाई माथि उठाउन गतिशील चालक शक्तिको रूपमा पनि काम गर्दछ। यसले उपज गुणस्तर, विविधीकरण, प्रशोधन क्षमता, निर्यात, र मूल्य श्रृंखलामा थपिएको मूल्यको इन्फ्युजन सहित विभिन्न पक्षहरूलाई सम्बोधन गर्दछ। यो व्यापक दृष्टिकोण, मन्त्री सोरासाक विश्वास गर्छन्, विदेशी प्रत्यक्ष लगानी प्रलोभन गर्न र अवस्थित बजारहरू सुरक्षित गर्न, साथै नयाँ, दिगो बजारहरू तर्फको पाठ्यक्रम चार्ट निर्धारण गर्न महत्त्वपूर्ण छ। सकारात्मक तरंग प्रभावहरूले रोजगारीका अवसरहरूको सृजना, उच्च मूल्य अभिवृद्धि, गरिबी उन्मूलन, आप्रवासन दरमा कमी र राष्ट्रिय अर्थतन्त्रमा उल्लेखनीय वृद्धिलाई समेट्छ।
मन्त्री सोरसाकले यो नीति निर्माणमा महत्वपूर्ण भूमिका निर्वाह गर्ने विभिन्न सरोकारवालाहरुप्रति कृतज्ञता व्यक्त गर्दै धन्यवाद ज्ञापन गर्नुभयो । उनले विकास साझेदारहरूलाई यस परिवर्तनकारी पहललाई अगाडि बढाउनको लागि CAP-RED कार्यक्रम, GIZ CRAS प्रोजेक्ट, HEKS कम्बोडिया, Harvest III, CIRD र CPSA को विशेष उल्लेख गर्दै उनीहरूको अटल सहयोगको लागि आह्वान गरे।
कृषि, वन तथा मत्स्यपालन मन्त्रालयले उपलब्ध गराएको तथ्यांकअनुसार २०२२ मा काजू उत्पादनको परिदृश्य प्रभावशाली ४३५,७३३ हेक्टर खेतीयोग्य जमिनमा फैलिएको थियो। यस विस्तार भित्र, 330,861 हेक्टर फसल बोर, एक उल्लेखनीय 508,283 टन उत्पादन। उल्लेखनीय कुरा के छ भने अघिल्लो वर्ष ४७१,५२० टन ताजा काजु र १,५५७ टन प्रशोधित भेरियन्ट निर्यात भएको थियो।
संक्षेपमा, "राष्ट्रिय काजू नीति 2022-2027" को सुरुवातले कम्बोडियाको विश्वव्यापी काजू बजारमा बलियो स्थान हासिल गर्ने यात्रामा एउटा महत्त्वपूर्ण मोडलाई चिन्ह लगाउँछ। यसको बहुआयामिक दृष्टिकोणले उत्पादन, प्रशोधन र मार्केटिङ रणनीतिहरू समावेश गर्दै, यो नीति कम्बोडियाको उत्कृष्टता, दिगोपन र आर्थिक वृद्धिको प्रतिबद्धताको प्रमाणको रूपमा खडा छ। यस रणनीतिक रोडम्यापबाट निर्देशित भएर राष्ट्र अगाडि बढ्दै जाँदा उत्पादकत्व वृद्धि, प्रतिस्पर्धात्मकता र बृद्धि भएको आर्थिक वृद्धिको प्रत्याशा स्पष्ट छ।
إرسال تعليق